051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Zašto je važno ugovoriti polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti?
Zašto je važno ugovoriti polisu osiguranja od profesionalne odgovornosti?

Poznato je da je ljekarima dobrobit pacijenata na prvom mestu i da oni svoju energiju i znanja koriste da izliječe pacijente i da im pomognu. Međutim, ponekad u tome ne uspjevaju. Imajući u vidu složenost i zahtjevnost ljekarskog poziva i činjenicu da se shodno aktuelnom uklapanju u globalni način razmišljanja i poslovanja neminovno povećava svijest o odgovornosti, a naročito da ispravnost ljekarskog postupanja sve češće ocjenjuje sud.

Ukoliko ipak obavljate, na primjer, advokatsku delatnost,  i želite da zaštitite svoj imovinski interes od opravdanih odštetnih zahteva trećih oštećenih lica za koje ste zakonski odgovorni, polisa osiguranja profesionalne odgovornosti je takođe za vas.

Osiguranje profesionalne odgovornosti mogu ugovoriti zdravstvene ustanove za sve svoje zaposlene ljekare i ostalo medicinsko osoblje, ali i ljekari kao pojedinci.

Osiguranje profesionalne odgovornosti ljekara pokriva zakonsku građansku odgovornost osiguranika za štete: nastale uslijed smrti, povrede tijela ili zdravlja, kao i trećih lica koje su prouzrokovane ljekarskom greškom. Ukratko, osiguranje uključuje:

-Zaštitu u slučaju sudskog postupka zbog profesionalne greške

-Mogućnost odabira limita pokrića

-Pokriće troškova odbrane i sudskog postupka

-Vođenje sudskog postupka u ime osiguranika

-Isplatu odštetnog zahtjeva.  

Pokriven je budući, neizvjesni i od volje osiguranika nezavisni štetni događaj koji je nastao kao rezultat ljekarske greške, odnosno nesavjesnog ili nestručnog postupka ili propusta ljekara ili ostalog medicinskog osoblja učinjenog protivno aktuelnim propisima i standardima medicinske struke, koji za direktnu posljedicu ima nepovoljan ishod liječenja i na osnovu kojeg bi treće lice moglo da zahtjeva naknadu štete.

Osiguranje se zaključuje na sumu osiguranja koja predstavlja gornju granicu za naknadu štete po jednom štetnom događaju. Osim sume osiguranja po štetnom događaju, postoji i pojam agregatne sume osiguranja koja predstavlja ukupnu obavezu osiguravača za cijeli period osiguranja i predmet je ugovaranja. Odabir adekvatne sume osiguranja je vrlo važan, jer predstavlja ujedno iznos do kog po pretpostavci mogu da idu odštetni zahtjevi trećih lica.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.