051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Prednost unit-linked polisa
Prednost unit-linked polisa

Kod ugovaranja životnog osiguranja treba obratiti pažnju na to je li riječ o tradicionalnom proizvodu životnog osiguranja ili o proizvodu životnog osiguranja kod kojeg ugovarač osiguranja snosi rizik ulaganja (unit-linked).

Vremena se mijenjaju u svemu pa tako i u području životnih osiguranja. Dok su nekada tržištem dominirala tradicionalna životna osiguranja u kojima rizik ulaganja i rizik smrtnosti snosi osiguravač i koja su klijentu garantovala tačno određenu osiguranu sumu, sada se sve više traže i kompleksne, unit-linked police životnog osiguranja u kojima je klijent taj koji snosi rizik ulaganja.   

Kod standardnih polisa osiguravači se prilikom ulaganja sredstava moraju pridržavati strogih ograničenja definisanih Zakonom. Najčešće ulažu u državne vrijednosne papire što predstavlja sigurno i stabilno ulaganje, ali nosi i niži prinos.  S vremenom su se zahtjevi klijenata promijenili te su se pojavili klijenti sa sofisticiranijim zahtjevima, koji i sami imaju iskustva s ulaganjima te su tražili proizvode koji će im nuditi mogućnost ostvarivanja većih prinosa. Odgovor na te potrebe pojavio se u obliku unit-linked proizvoda životnog osiguranja.   

Tradicionalne police životnog osiguranja garantuju određenu osiguranu sumu, a unit-linked polise funkcionišu po principu ulaganja u fond te svaka uplata premije predstavlja kupovinu određenog udjela u fondu. Osiguravač kupuje udjele u svoje ime, ali za račun ugovarača osiguranja. S obzirom na to da vrijednost udjela može rasti, ali i padati, ugovarač osiguranja snosi rizik ulaganja i eventualnu dobit ili gubitak, dok osiguravač preuzima osigurani rizik, odnosno isplatu ako se ostvari osigurani slučaj. Kod ove vrste proizvoda ostvaren je dobar spoj polise osiguranja u slučaju nastanka osiguranog slučaja, uz dodatna ulaganja investicijskog dijela na tržištu kapitala.  

Plaćanje premije može biti ugovoreno jednokratno ili višekratno, u skladu s potrebama ugovarača osiguranja, najčešće uz mogućnost i dodatnih uplata u skladu s uslovima osiguranja.  

S obzirom na sve navedeno važno je da klijent prilikom sklapanja polise bude dobro informisan o tome koju vrstu životnog osiguranja ugovara i koje rizike snosi. Zastupnici osiguranja obavezni su i trebaju znati odgovoriti na pitanja potencijalnog klijenta, uključujući i ono o istorijskom smjeru kretanja vrijednosti imovine fonda kod unit-linked polise osiguranja. O vrijednosti imovine ugovaraču se dostavlja izvještaj jednom godišnje, a u slučaju značajnih promjena po njihovu nastupu.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.