051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Osiguranje profesionalne odgovornosti ljekara
Osiguranje profesionalne odgovornosti ljekara

U čemu je značaj i koje su specifičnosti ovog osiguranja?

Poznato je da je ljekarima dobrobit pacijenata na prvom mestu i da oni svoju energiju i znanja koriste da izliječe pacijente i da im pomognu. Međutim, ponekad u tome ne uspjevaju. Imajući u vidu složenost i zahtjevnost ljekarskog poziva i činjenicu da se shodno aktuelnom uklapanju u globalni način razmišljanja i poslovanja neminovno povećava svijest o odgovornosti, a naročito da ispravnost ljekarskog postupanja sve češće ocjenjuje sud. 

Ko može ugovoriti ovo osiguranje?

Osiguranje profesionalne odgovornosti mogu ugovoriti zdravstvene ustanove za sve svoje zaposlene ljekare i ostalo medicinsko osoblje, ali i ljekari kao pojedinci.

Šta se osigurava?

Osiguranje profesionalne odgovornosti ljekara pokriva zakonsku građansku odgovornost osiguranika za štete: nastale uslijed smrti, povrede tijela ili zdravlja, kao i trećih lica koje su prouzrokovane ljekarskom greškom.

Koji su rizici pokriveni?

Pokriven je budući, neizvjesni i od volje osiguranika nezavisni štetni događaj koji je nastao kao rezultat ljekarske greške, odnosno nesavjesnog ili nestručnog postupka ili propusta ljekara ili ostalog medicinskog osoblja učinjenog protivno aktuelnim propisima i standardima medicinske struke, koji za direktnu posljedicu ima nepovoljan ishod liječenja i na osnovu kojeg bi treće lice moglo da zahtjeva naknadu štete.

Na koju vrijednost se zaključuje osiguranje?

Osiguranje se zaključuje na sumu osiguranja koja predstavlja gornju granicu za naknadu štete po jednom štetnom događaju. Osim sume osiguranja po štetnom događaju, postoji i pojam agregatne sume osiguranja koja predstavlja ukupnu obavezu osiguravača za cijeli period osiguranja i predmet je ugovaranja. Odabir adekvatne sume osiguranja je vrlo važan, jer predstavlja ujedno iznos do kog po pretpostavci mogu da idu odštetni zahtjevi trećih lica.

Od čega zavisi visina premije osiguranja?

Visina premije osiguranja zavisi od izbora limita pokrića, tj. sume osiguranja kako po štetnom događaju, tako i agregatne, zatim izvora opasnosti i ukupnog prihoda.

Kakve pogodnosti možete da očekujete?

U zavisnosti od nivoa sanitarne i tehničke opremljenosti, ugovorenog učešća u šteti, kao i u zavisnosti od odnosa premije i šteta po ovoj vrsti osiguranja, moguće je ostvariti određene bonuse i popuste na premiju osiguranja.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.