051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Osiguranje imovine, zaštitite vaš dom na vrijeme
Osiguranje imovine, zaštitite vaš dom na vrijeme

Brojni su rizici usljed kojih može doći do ugrožavanja domaćinstva i stvari u njemu. Svjedoci smo toga da su poplave i zemljotresi posljednjih godina ostavili veliki broj porodica bez krova nad glavom. U samo nekoliko sekundi može da nestane nešto u šta ste godinama ulagali.

Baš iz tog razloga dobro je osigurati domaćinstvo. Osiguranje domaćinstva je ne samo dobro i poželjno, već i neophodno.


Recimo da krećete na put i želite da na odmoru zaboravite na brige. Uvijek postoji rizik da se nešto desi vašem domaćinstvu. Čak i kada niste na putu vaš dom mogu zadesiti razne neprijatnosti - od manje štete na prozorima ili fasadi do onih većih, kao što su požari, poplave, razorni zemljotresi, krađe i sl.


Šta se osigurava?

Kada kažemo osiguranje domaćinstva misli se na jedan vrlo širok pojam. Tu možemo „smjestiti“ sljedeće pojmove:  


-stvari u domaćinstvu – stvari koje su u vlasništvu osiguranika ili članova njegovog domaćinastva, kao i stvari koje ove osobe koriste (ne kao svojinu već po osnovu prava stanovanja)  

-naseljena i nenaseljena domaćinstva (porodične kuće, stanovi, vikendice) i pomoćni objekti koji su fizički vezani za kuću ili stan (podrumi, garaže, ostave, nusprostorije) Pod pojmom stvari u domaćinstvu se podrazumjevaju: namještaj i tehnika, novac u gotovini, lična dokumenta, vrijednosni papiri, dragocjenosti, umjetničke slike i dr.

-okućnica – zemljište uz kuću gdje se uzgajaju povrće, voće ili grožđe. Takođe, kod osiguranja domaćinstva često se govori o osiguranju prema trećim licima i odnosi se na situaciju kada osiguranik ili član njegovog domaćinstva nenamjerno nanesu štetu trećim licima. Ako ste ugovorili osiguranje za ovu situaciju, štetu će trećem licu nadoknaditi osiguravajuće društvo a ne Vi.


Koje rizici su obuhvaćeni?

Ovo osiguranje obuhvata veliki broj rizika koji mogu da ugroze domaćinstvo:

o   elementarne nepogode (poplave, zemljotresi, oluje, grad..)

o   izlivanje vode iz instalacija

o   požari usljed kvara na instalacijama o   krađa i razbojništvo

o   oštećenja usljed udara vozila (sopstvenog ili tuđeg) o   oštećanja usljed manifestacija i demonstracija o   lom stakala

o   odgovornost vlasnika objekta za štete pričinjene trećim licima i dr.  


Koji rizici će biti uključeni zavisi od paketa osiguranja koji ste ugovorili. Postoje različite varijante osiguranja od različitih rizika (osnovnih i dopunskih). Optimalno bi bilo da zaključite polisu kojom ćete osigurati cjelokupnu imovinu (nepokretnosti i pokretne stvari) tj.vašu kuću ili stan, vikendicu ili prostor koji iznajmljujete, sve predmete i dragocjenosti koji se tu nalaze.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.