051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Koliko je važna finansijska pismenost?
Koliko je važna finansijska pismenost?

Nekada nije važno samo koliko ćemo novca zaraditi, već je još važnije kako ćemo njime upravljati.


Da bismo opstali kroz život neophodno nam je da zarađujemo odnosno da radimo kako bismo stekli novac koji ćemo upotrijebiti. Ljudi rade i zarađuju intuitivno, kako bi koristili novac u svoje svrhe, a da pri tome ne razmišljaju o tome šta je novac i kako on funkcioniše.


Kako bi zadovoljili sve potrebe, kojih u savremenom svijetu ima sve više, posežu za kreditima i pozajmnicama, kako bi nadomjestili ono što ne mogu da ostvare svojom zaradom, a i ostvarili sve ono što im je neophodno.


Važnost finansijske pismenosti se ogleda i u pravilnom upravljanju novcem. Određenom količinom novca može se nekada postići dosta toga, više nego što mi postižemo, kada imamo smisla za finansijsku pismenost i znamo pametno da raspodjelimo novac koji zarađujemo. Primjenjujući finansijsku pismenost i imajući u vidu svoj plan za ostvarivanje nekih ciljeva, mi možemo sa prosječnom platom ostvariti ciljeve koji djeluju nemogući.


Finansijska pismenost se zasniva na pronalaženju načina da se novac zaradi, na njegovom upravljanju, na načinu njegovog ulaganja, kao i na načinu njegove uštede. Takođe, uči nas na koji način zaraditi, a kada zaradimo, kako time raspolagati. Kako bismo ovladali ovom vještinom, moramo da imamo dugoročne ciljeve i viziju, jer sam posjed novca koji se brzo troši nije dovoljan. Životno osiguranje je investiciju u budućnost koja se uveliko razlikuje od, na primjer, štednje u banci. Birajući prvu opciju korisnik ulaže u život i osigurava se od rizika ili kombinacije rizika, uz priliv novca po isteku perioda polise.


Ukoliko se desi osigurani slučaj, polisa se pokreće i pokriva slučajeve koji su nastali, a kod nekih proizvoda moguće je da se polisom nastave pružati preostala pokrića za vrijeme trajanja.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.