051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Koja vrsta životnog osiguranja se najčešće ugovara?
Koja vrsta životnog osiguranja se najčešće ugovara?

Životno osiguranje osigurava isplatu ugovorene osigurane svote koja služi kao finansijska sigurnost bližnjih u nepredvidivim životnim situacijama ili se ostvaruje vlastita finansijska sigurnost u budućnosti. Ova vrsta osiguranja pruža finansijsku zaštitu Vas i Vaše porodice. U nesigurnim vremenima, životno osiguranje je sigurno ulaganje koje omogućava da neposrednu budućnost dočekamo sa što manje briga, finansijski obezbijeđeni. Namijenjeno je svima koji žele obezbijediti vlastitu sigurnost i sigurnost svoje porodice.

Ugovori životnog osiguranje se sklapaju na duži vremenski period, najćešće sa trajanjem od 5 do 30 godina. Plaćanje premije po ugovoru životnog osiguranja može biti godišnje, a može se ugovoriti i plaćanje premije u ratama (mjesečno, kvartalno, polugodišnje). Postoje i ugovori osiguranja života kod kojih se premija plaća jednokratno, odnosno odjednom za cijelo trajanje osiguranja.  

Postoji više vrsta životnog osiguranje za koja se ugovarač može odlučiti, zavisno o svojim potrebama u određenom trenutku života. Najčešći oblik je osiguranje života kod kojeg ugovarač osiguranja snosi rizik ulaganja (unit-linked).  

Osiguranje života kod kojeg ugovarač osiguranja snosi rizik ulaganja, tzv. unit-linked osiguranje, mješovito je osiguranje života koje pokriva slučaj smrti i doživljenja, kao i teške bolesti, no kod kojeg je garantovana samo isplata u slučaju smrti u iznosu ugovorene svote.

Svota za doživljenje koja se isplaćuje po isteku ove vrste osiguranja vezana je uz odabrani investicijski fond, te ista isključivo ovisi o prinosima fonda i vrijednosti prikupljenih udjela u fondu. Iz tog razloga, kod ove vrste osiguranja, rizik ulaganja gotovo u potpunosti snosi ugovarač osiguranja.

Unit-linked osiguranja omogućuju viši prinos i vrijednost police po isteku osiguranja u odnosu na klasične ugovore o osiguranju života. Vrijednost ugovorene svote ovisi o rezultatima ulaganja odabranog fonda, stoga ovakav ugovor o osiguranju s jedne strane može donijeti znatno veću dobit nego klasično osiguranje života, ali nema garancije za osiguranu svotu po isteku osiguranja.

Na vrijeme zaštitite Vaš dragocjeni život i osigurajte sigurnu budućnost sebe i svojih najbližih.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.