051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > Da li ste se zaštitili od zemljotresa?
Da li ste se zaštitili od zemljotresa?

Naša imovina je izložena brojnim elementarnim nepogodama, koje mogu imati razmjere velikih prirodnih katastrofa. To su situacije koje nastaju brzo, uglavnom se ne mogu predvidjeti i što je najgore, nemoguće ih je zaustaviti. Zemljotresi svojom razornom snagom ruše sve pred sobom, nanose veliku štetu i čine da ima i povređenih/poginulih.

U samo jednom trenutku mogu nestati cijele kuće, zgrade i drugi objekti u koje ste cijeloga života ulagali. Kao što je opštepoznata činjenica, dijelovi naše zemlje se nalaze na veoma trusnom području. Godišnje se zabilježi preko 1000 zemljotresa koji se ne mogu osjetiti, a sjećamo se i jačih kao što je bio razorni zemljotres 1969. godine koji je pogodio Banjaluku i devastirao grad.


Česte su zablude ili nerazumijevanje u vezi osiguranja imovine od zemljotresa, a najčešće su da to sebi ne možemo priuštiti i kakve nam uopšte koristi donosi takvo osiguranje. Prilikom razmatranja zaključivanja polise osiguranja od zemljotresa, prvo treba da razmislite da li je područje u kom živite izloženo ovom riziku. Budući da živimo na trusnom području i iznad par tektonskih ploča, rizik od zemljotresa postoji u svim gradovima područja.


Ukoliko nemate osiguranje od zemljotresa, dovodite sebe u situaciju da možete sve da izgubite ili da pretrpite znatnu štetu koju nećete moći platiti ili nećete moći popraviti ukoliko se desi zemljotres. U slučaju zemljotresa pokrivena su oštećenja nastala usljed:


  • Direktnog udara zemljotresa
  • Požara ili eksplozije, koji nastanu kao posljedica zemljotresa
  • Udara dijelova objekta ili predmeta, koje je zemljotres bacio na osiguranu imovinu U slučaju zemljotresa od ključnog je značaja da ne dozvolite da vas uhvati panika.


Kada se zemljotres događa ostanite u kući, stanu, na radnom mjestu gdje ste se zatekli u tom trenutku i zauzmite odgovarajući položaj na najbezbjednijem mjestu. Napuštanje objekta trebalo bi da izvršite tek nakon što prestane podrhtavanje tla i to smireni, bez panike, vodeći računa o stanju stepeništa ukoliko se nalazite u višespratnicama, te da se udaljite na bezbjedno odstojanje od objekta.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.