051 215 720
info@harvest.ba
NASLOVNA > NASVETI > 7 savjeta za osiguranje doma
7 savjeta za osiguranje doma

Ugovorite osiguranje imovine odmah, prije nego što vas snađe nevolja.

Posljednje o čemu se želite brinuti kada vas snađe nevolja jeste, kako ćete nadomjestiti štetu u domu ili na imovini. Zato razmišljajte na vrijeme i provjerite ponudu osiguravajućih kuća prije nego što vam zatreba.

1.       Ugovorite odgovarajuće osiguranje. Uzmite vremena, provjerite na internetu uslove i visinu premije kod više društava za osiguranje kuća, te se posavjetujte sa zastupnikom, odnosno posrednikom za osiguranje. Imate li polisu osiguranja, povremeno provjerite trebate li je dopuniti jer ste, primjerice, adaptirali ili proširili nekretninu, opremili je novim uređajima, dobili novog člana porodice ili pokrenuli vlastiti posao.

2.       Ako ste u najmu stana ili kuće – osigurajte stvari. Vjerojatno je nekretnina koju ste unajmili osigurana, ali vaše stvari nisu. Vi, a ne stanodavac  ste odgovorni ako stvari budu ukradene u provali ili uništene u požaru ili poplavi.

3.       Ugovorite osiguranje imovine na „novu vrijednost“.  Zamislite da je vaš televizor star 10 godina uništen u požaru. Kada je ugovoreno pokriće stvarne vrijednosti uređaja, osiguranje će stvarnu vrijednost televizora umanjiti za amortizaciju pa će isplaćena naknada biti znatno manja. Stoga je preporuka pri ugovaranju osiguranja da to bude osiguranje na „novu vrijednost“, pogotovo kod osiguranja fizičkih osoba koje ne izdvajaju sredstva za amortizaciju. Osiguranje na „novu vrijednost“ je način svotnog osiguranja imovine u kojem se svota osiguranja utvrđuje prema cijeni nove osigurane stvari, u ovom slučaju televizora (dakle, bez odbitka za procijenjenu istrošenost – amortizaciju).

4.       Osigurajte vrijedne predmete. Standardni uslovi osiguranja uglavnom propisuju ograničenja pri isplati naknade štete za predmete veće vrijednosti kao što su umjetničke slike, nakit ili računari. Pažljivo pročitajte uslove osiguranja i, ako je potrebno, ugovorite dodatno pokriće za sve predmete veće vrijednosti koje imate u svom domu.

5.       Popišite imovinu. Redovno ažurirajte popis imovine da biste u slučaju potrebe mogli brzo utvrditi gubitak i podnijeti osiguravajućem društvu zahtjev za naknadu štete. Popišite svu imovinu, uključujući model, proizvođača, mjesto i vrijeme kupovine te broj i iznos računa – ako ga još imate. Korisno je imati i snimke predmeta, koje mogu biti pohranjene u sefu ili kod prijatelja. Posao vam mogu olakšati i softverski paketi koji imaju programe za kućnu inventuru.

6.       Osiguranje od odgovornosti. Osiguranje od odgovornosti štiti vas od tužbe za tjelesne povrede ili oštećenja imovine koju ste prouzrokovali vi, član vaše porodice, vaš kućni ljubimac ili drvo iz vašeg dvorišta koje je palo na kuću od komšije ili automobil.

7.       Osiguranje od prirodnih katastrofa. Standardne polise osiguranja uglavnom ne pokrivaju štetu nastalu zbog prirodnih katastrofa – poplava i potresa. Ali, treba znati da je moguće sklopiti dodatne police koje pokrivaju takve štete.

Kako vam lični finansijski savjetnici iz Harvesta mogu pomoći?
BOGATIM ISKUSTVIMA
Imamo već preko 60.000 zadovoljnih klijenata.
POTPUNOM OBJEKTIVNOŠĆU
Vaše zadovoljstvo nam je uvijek na prvom mjestu!
VRHUNSKIM TIMOM
Više od 20 licenciranih i pouzdanih finansijskih stručnjaka.
INDIVIDUALNIM PRISTUPOM
Odani smo najvišim etičkim standardima!
Provjerite kako vam možemo pomoći da uredite lične i poslovne finansije!
Kontaktirajte nas i odgovorićemo Vam u najkraćem mogućem roku.